• Sandra Raemakers

Financiering aanvragen

Hoe beoordeelt een bank of investeerder uw financieringsaanvraag?

Bij de beoordeling van een financieringsaanvraag kijkt een bank ten eerste naar het business plan en de financiële onderbouwing hiervan. Het plan moet helder en goed verwoord zijn. Vervolgens kijkt een bank of de doelstellingen aansluiten bij marktontwikkelingen en of de beschreven strategie haalbaar is. Daarbij spelen onder meer de volgende factoren een rol.


Het bedrijf zelf

De bank vergelijkt uw bedrijf met andere aanbieders in uw branche.

Hoe onderscheidend is uw product of dienst ten opzichte van uw concurrenten? Wat zijn de sterke en zwakke kanten van uw bedrijf? In hoeverre zijn deze factoren van invloed op de realisatie van uw business plan?


Het financieel plan

Een goede financiële prognose in het business plan is essentieel voor het goedkeuren van een financieringsaanvraag. Uiteraard speelt de winstgevendheid hierbij een belangrijke rol. De bank kijkt echter ook naar uw financiële buffers, waarmee u eventuele tegenslagen zou kunnen opvangen. Ook worden de kosten vergeleken met de opbrengsten, om te zien of er voldoende inkomen voor u overblijft.


De ondernemer

U hoeft geen expert op alle vlakken van het ondernemerschap te zijn. Wat een bank belangrijk vindt, is hoe u omgaat met zaken waarvan u zelf minder kennis heeft.

Uw ondernemerskwaliteiten zijn voor een groot deel bepalend voor het succes. Daarom vindt een bank het belangrijk wie uw bent als persoon en hoeveel ervaring u hebt in de branche waarin u actief bent of wilt gaan zijn.


Meerdere financiers

Het is in bepaalde gevallen mogelijk om verschillende financieringsvormen te combineren, bijvoorbeeld een krediet met staatsgarantie of financiering via private investeerders. Iedere financieringsvorm heeft zowel voor- als nadelen. Door de financiering zo goed mogelijk op uw bedrijf en persoonlijke situatie af te stemmen, kunt u het maximale voordeel behalen.

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven