• Sandra Raemakers

Online betalingsmogelijkheden

Online ondernemen, hoe kies je de juiste betalingsmogelijkheden?

Je hebt een mooie webshop laten bouwen, maar hoe zorg je nu dat klanten snel en comfortabel kunnen betalen? Wat zijn de mogelijkheden? Wat kost het en waar moet je verder op letten?


Ken je klant

De betalingsvoorkeur kan een samenhang vertonen met onder meer het factuurbedrag, of een klant al een keer eerder een aankoop heeft gedaan, de leeftijd, etc.

Er zijn veel mogelijkheden om je klanten de aankopen die ze via je site doen te laten afrekenen. Om te weten welke mogelijkheden voor jou het meest geschikt zijn moet je je klanten goed in beeld hebben.


Payment Service Providers

Nadat je je een beeld hebt gevormd van de betalingsvoorkeur van je klanten, ga je een payment service provider kiezen. Payment Service Providers hebben expertise in het verwerken van online betalingen voor webshops. Ze bieden een betaalsysteem dat via plugins is te koppelen aan de webshop. Op die manier kun je gemakkelijk, veilig en betrouwbaar online betaalmethoden in de webshop aan te bieden. Op internetkassa.nu kun je op basis van de verwachte betalingen via de verschillende betaalmethodes, de voor jou meest passende provider kiezen. Payment providers kunnen aansluitkosten, abonnementskosten en transactiekosten in rekening brengen. Er is een groot aanbod van providers en de prijzen verschillen.


Achteraf betalen

Het aanbieden van de mogelijkheid van achteraf betalen is een verplichting bij webshop keurmerken als Thuiswinkel Waarborg en Keurmerk Veilig Betalen. Het kan echter ook zorgen voor extra conversie.

Je trekt er klanten mee over de streep die toch liever eerst het product willen bekijken alvorens ze betalen. De mogelijkheid van achteraf betalen levert echter ook risico’s op. Het risico van niet betalen en de incassoprocedure kun je uitbesteden aan derden. Voor een afgesproken bedrag garanderen deze partijen de betaling van de verzending. Er zijn grote verschillen tussen de manieren waarop deze partijen werken. Sommigen zijn een soort mini-kredietverstrekkers, zoals Klarna en anderen werken met een soort digitale acceptgiro (Afterpay). Alle partijen doen een kredietcheck om te kijken of de klant in aanmerking komt voor de achteraf betaalmethode. Wanbetalers worden op deze manier zoveel mogelijk tegengehouden. De achteraf betaalmethode is bij sommige payment service providers standaard in het pakket opgenomen.


Er komen steeds meer methodes voor online betalen. Kies je voor een relatief nieuwe betaalmethode, dan is het raadzaam bij de Nederlandse Bank te checken of deze wordt erkend.

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven